De Kringen ontmoet je digitaal!

Header Kringennieuwsbrief 2018 nr2

Hoi weer!

Welkom bij onze tweemaandelijkse Nieuwsbrief. Daarin verwelkomen we officieel Walter de Quaasteniet terug als landelijk voorzitter van de Kringen. Want hij werd op de laatste kringenjaardag in maart vrijwel unaniem voorgedragen als opvolger van Ronald Copier die wegens een ernstige ziekte het voorzitterschap moest neerleggen.

Centraal in deze Nieuwsbrief staan veel activiteiten, zoals een natuurfietstocht in Nijmegen, de themadag en puzzeltocht in Rotterdam, onze deelname aan de Utrechtse Canal Pride op 16 juni en de Roze Zaterdag in Gouda een week later. En natuurlijk blikken we nog even terug op de belangrijkste besluiten van de kringenjaardag.

Natuurfietstocht op 27 mei
in de Nijmeegse Ooijpolder

De Kringen Nijmegen organiseert op zondag 27 mei 2018 een fietstocht door de Ooijpolder. Het regiobestuur heeft een prachtige route uitgezet met diverse stops onderweg. Na afloop kan je genieten van een borrel en - als je wilt - een heerlijk diner. De fietstocht is gratis en bedoeld voor alle kringleden, hun partners en introducés. Iedere LHBT-er is dus welkom, ook van (ver) buiten Nijmegen.

Het verzamelpunt is vanaf 12.00 uur Brasserie Vivaldi, Waalkade 66 te Nijmegen. Daar kun je genieten van een kopje thee of koffie. De fietstocht start om 12.30 uur. De route voert langs de mooiste plekjes in de Ooijpolder en Nijmegen en omgeving. Er zijn meerdere stops waar je iets lekkers kunt eten en drinken. En natuurlijk zijn er veel bezienswaardigheden. Na afloop van de fietstocht kun je even bijkomen op het terras aan de Waalkade onder het genot van een borrel en eventueel een diner. Als je een fiets of E-bike wilt huren: ga naar de Rijwielshop op Station Nijmegen of maak gebruik van een OV-fiets.
groepje fietsers in de natuur

Aanmelden

Voor deelname aan de fietstocht en/of diner kun je je tot 20 mei aanmelden. Deelname aan de fietstocht en koffie is gratis. Als je mee wilt dineren, geef dan aan of je vegetariër bent of andere dieetwensen hebt.
Aanmelden kan via info@dekringen.nl of telefoonnummer: 06-832297 97.
Banner Gouda Roze Zaterdag 2018
De Kringen zijn aanwezig met een paarse stand om bezoekers te informeren over wie we zijn en wat we doen. We maken er ludieke foto’s van bezoekers en plaatsen die op de Kringenwebsite. Kijk even op https://rozejaargouda.nl/roze-zaterdag wat er die dag nog meer te doen is. Wil je helpen met het ‘bemensen’ van onze stand? Stuur dan een mailtje naar ceesvlasblom@hetnet.nl.
Banner thema kringenboot 2018

Meevaren met de Kringenboot op zaterdag 16 juni kan nog!

Het kan je nauwelijks zijn ontgaan: we varen dit jaar weer mee met een eigen Kringenboot tijdens de Utrecht Canal Pride. Een bonte stoet van meer dan 40 LHBT+ organisaties vaart op 16 juni 2018 door de Utrechtse grachten.
Iedereen die zich inzet voor de LHBTIQ+ gemeenschap of De Kringen een warm hart toedraagt, is welkom om mee te varen. Inschrijven is nog steeds mogelijk. Kringleden varen extra voordelig mee: jij betaalt slecht €22,50 p.p. voor een ticket. Gasten, partners van kringleden en overige introducés betalen €32,50 p.p. Daarvoor krijg je net zoals vorig jaar een t-shirt en zijn aan boord alle drankjes gratis. Inschrijven kan met het Inschrijfformulier op onze site.


Verjaardagsfeestje

De Kringenboot markeert het 55-jarig bestaan van De Kringen. We haken aan op het thema van de Utrechtse Canal Pride ‘Trots op jou’ en voeren een banner met de tekst ‘Trots op al 55 jaar jezelf kunnen zijn.’ Voor extra feestvreugde hebben we net als vorig jaar DJ
Impressie vanaf de Kringenboot 2017
Ivar aan boord, verder een confettikanon en een aantal kleine zeppelins. Houd de kringensite en onze Facebookpagina (link!) in de gaten voor het laatste nieuws.

Programma UCP 2018 bekend!

Om het programma compleet te maken zijn er naast de Canal Pride dit jaar maar liefst vier straatfeesten. Allen georganiseerd door roze horeca of feestorganisaties uit Utrecht en allen gratis toegankelijk. De hele middag en avond zijn er straatfeesten op het Domplein, Jacobs-kerkhof, bij de Stadsschouwburg en bij Roost aan de singel (het eindpunt van de parade). Het complete dagprogramma vind je hier.
Banner Symposium Transgender  Ouderen
Transgenders krijgen gelukkig steeds vaker de aandacht die ze verdienen. In het openbare leven, de zorg en in de media zijn ze in relatief korte tijd veel zichtbaarder geworden. En daarmee de maatschappelijke bewustwording en acceptatie. Toch is er nog een wereld te winnen. Zo is er over transgenderouderen nog relatief weinig kennis. Om dat (enigszins) te veranderen ben je welkom op het gratis symposium Nieuwe Namen, transgender-ouderen in beeld op donderdagmiddag 24 mei a.s. Locatie: BIRD, Raampoortstraat 24-28, 3023 AH Rotterdam. Vooraf inschrijven is wel verplicht.

De middag begint met een inleiding over de geschiedenis van transgenders in Nederland door historicus Alex Bakker. Vervolgens vertelt Thomas Wormgoor (Transvisie Zorg) over hoe de zorg voor oudere transgenders is georganiseerd en wat er beter kan en moet. En houdt Karlijn van der Boon (RADAR) een leuke LHBTIQ+ quiz.
Tijdens het tweede deel van het symposium wordt het boek ‘Nieuwe Namen, levensverhalen van transgender-ouderen’ van schrijfster en fotografe Eveline van de Putte officieel gepresenteerd. Er is een panelgesprek met Iris van der Graaf (Transcafé), Evelien Keizer (Humanitas Transsupport) en experts van Transgender Netwerk Nederland en Dinah Bons (Trans United). Merel Moistra en Victoria False treden op en filmmaker Erik Alkema laat enkele korte videoportretten van transgender-ouderen zien. De dag wordt afgesloten met een borrel. Deelname is gratis, meld je wel even aan via het online inschrijfformulier in de link.

Themadag en puzzeltocht op zaterdag 21 juli in Rotterdam

standbeeld Kabouter Butplug
Ieder jaar organiseert de Kringen een themadag. Die is dit jaar op zaterdag 21 juli in de Ferry aan de Blaak in het centrum van Rotterdam. Noteer die datum vast in je agenda, over het thema denken we nog na. Inloop is vanaf 10.00 uur. Het programma begint om 10.30 uur.

We gaan lunchen in een multicultureel restaurant aan de Witte de Withstraat en ‘s middags staat er een puzzeltocht op het programma om op een andere manier een stukje van Rotterdam te leren kennen. Afsluitend is er een borrel en de prijsuitreiking van de puzzeltocht in het pand van het COC Rotterdam tot 18.00. Meer informatie vind je in de volgende nieuwsbrief en op de website. Informatie over de puzzeltocht bij ceesvlasblom@hetnet.nl.

Foto: Zoetnet (via Flickr)

Jaardag

Nieuwe voorzitter, geld voor de regio en goede ideeën

Walter de Quaasteniet
Al in de introductie meldden we het: Walter de Quaasteniet (foto) is op de jongste kringenjaardag voorgedragen als nieuwe voorzitter van De Kringen. Walter was van 2009 tot en met 2015 ook twee periodes van drie jaar voorzitter van onze organisatie. Hij is al decennia actief voor De Kringen, als kringleider, voorzitter van het regiobestuur Haaglanden en tegenwoordig ook in het bestuur van het COC Den Haag. Ondanks de vervelende aanleiding – de ziekte van Ronald Copier – is het bestuur erg blij met zijn terugkeer.
In de vorige Nieuwsbrief vroegen we je om op de jaardag met ideeën te komen voor de besteding van het legaat van zo’n €1 miljoen dat De Kringen van een oud-bestuurslid heeft gekregen. Het bestuur kondigde op de jaar_dag aan dat er voor 2018 €10.000,- is gereserveerd voor activiteiten van de regiobesturen die De Kringen in de regio zichtbaarder maken.

Kringenweekenden

Er werd vooral de wens uitgesproken om weer Kringenweekenden te gaan organiseren waar
duimen omhoog voor de toekomstplannen
leden, introducés en andere geïnteresseerden met elkaar kunnen discussiëren en activiteiten ontplooien die het ‘ontmoeten’ –daar zijn we tenslotte van – mogelijk maken. Het bestuur heeft dat in de oren geknoopt.

Contributie

Verder wil De Kringen het geld van het legaat op verschillende manieren inzetten. Het bestuur neemt het op de jaardag veel gegeven advies over om onze zichtbaarheid te vergroten met een pr-campagne. Verder wordt het geld besteedt aan onder andere trainingen. Door de contributie te handhaven en die te gebruiken voor de standaard organisatiekosten, kan het legaat volledig over een lange periode benut worden aan zaken als zichtbaarheid, deskundigheidsbevordering en trainingen. Iedereen die hier ideeën over heeft kan altijd contact opnemen via bestuur@dekringen.nl.
Wetenswaardigheden
Vrienden worden?
Als je het nog niet bent, wordt vrienden met ons op Facebook. Hier vind je updates van alle landelijke en regionale activiteiten, (foto-)verslagen en andere Kringennieuwtjes. Heb je geen Facebook-account: kijk toch maar, alles is namelijk openbaar (dus niet alleen zichtbaar voor ‘Facebookvrienden’). Dit geldt overigens ook voor alle regionale Facebook-pagina’s van de Kringen. Tips, suggesties, thema’s …

Meer lezen

Meld het ons!


Kan je kring nog nieuwe leden gebruiken? Organiseer je iets leuks voor je eigen kring-leden en/of kringleden en introducés uit het hele land? Heb je dat al gedaan en wil je dat ter inspiratie andere kringleden en -leiders verslag van doen? Of zit er bij jou in de kring iemand die iets bijzonders doet of in het zonnetje gezet moet worden? Stuur ons
de nodige info via nieuwsbrief@dekringen.nl
Het liefst met een foto of een andere toepasselijke illustratie.

Meer in de agenda

In de agenda op onze website vind je alle informatie over activiteiten van De Kringen en regelmatig ook over activiteiten van andere LHBTI-organisaties.

Dat was het deze keer.

Graag zien we je bij de Utrecht Canal Pride, de Roze Zaterdag in Gouda of bij één van de andere activiteiten van De Kringen. De volgende Nieuwsbrief verschijnt rond 1 juli. Heel graag tot dan!

De Kringen Nieuwsbriefredactie

Johan van Rooij en Rob van Dijk: nieuwsbrief@dekringen.nl
footer De Kringen Logo
facebook