Oekraïense homorechten

Lobbybezoek Oekraïense homorechten organisatie
voor referendum

Het associatieverdrag gaat ook over mensenrechten

 

Een delegatie van de Oekraïense LHBT-organisatie Fulcrum brengt van 19 tot 26 maart een bezoek aan Nederland. Met hun bezoek willen zij steun te verwerven voor een JA-stem bij het referendum over het associatieverdrag met de Oekraine. Hun boodschap: een JA-stem voor het associatieverdrag is een JA-stem voor vrijheid en gelijkheid voor LHBT’s in de Oekraine.

De Oekraïense delegatie bestaat uit 5 leden en wordt aangevoerd door Bogdan Globa, executive director van Fulcrum. Fulcrum zet zich in voor gelijke rechten van homosekuele mannen, lesbische vrouwen en transgenders in de Oekraine. In een open brief aan de Nederlandse LHBT-rechten organisaties vraagt Fulcrum om een ja-stem voor het referendum. In de afgelopen twee jaar zijn in de Oekraine belangrijke stappen gezet op weg naar volledige gelijkheid in de samenleving van homo en hetero. Deze vooruitgang kon mede dank zij het aanstaande associatieverdrag tot stand komen. Fulcrum waarschuwt dat het niet ondertekenen van het associatieverdrag deze belangrijke stappen teniet zal doen.

Opening

Het eerste publieke optreden van de delegatie zal zijn bij de opening van de expositie “Our Families” op 20 maart. ‘Our Families’ vertelt over de familie van LHBT’s in de Oekraine, over de support die zij aan hun dochters, zonen of ouders geven, over hun strijd voor gelijke rechten voor hun geliefden. Het toont de ontwikkeling van een maatschappij op weg naar vrijheid en gelijkheid voor iedereen.De opening wordt verzorgd door Irene Hemelaar, mensenrechtenactivist, en Bogdan Globa, directeur van Fulcrum.

Expositie

De expositie is te bezichtigen op zondag 20 en maandag 21 maart bij Gays&Gadgets, Spuistraat 44 te Amsterdam, dagelijks van 12:00 – 19:00. De film ‘Our Families’, die de expositie begeleid, wordt tijdens de expositie vertoond. Tijdens het bezoek van de delegatie wordt de website www.rainbowvote.nl  gelanceerd met informatie over het associatieverdrag en de betekenis hiervan voor Oekraïense LHBT’s. Tevens kan op de site een handige referendumwijzer worden ingevuld. Rainbowvote.nl is een initiatief van Gay Group/gay.nl.

Over de leden delegatie

De overige leden van de delegatie zijn Zoryan Kis (coördinator van het freedom house in Oekraine), Liza Kuzmenko (Fulcrum directeur juridische zaken), Olena Hloba (voorzitter van TERGO, een organisatie van Oekrainse ouders van LHBT’s) en Sven Sabroth (internationaal adviseur van Fulcrum en Tergo).

Over Irene Hemelaar

Irene Hemelaar (Heavenly Creature Producties) beklimt al jaren de roze barricaden en maakt zich als een van de trekkers van de lesbische emancipatie hard voor haar idealen, ondermeer in haar functie als directeur LHBTI-emancipatie van de Amsterdam Gay Pride. Voorlopige kroon op haar werk is de functie van Nederlandse Vrouwenvertegenwoordiger 2015. In oktober maakte ze deel uit van de Koninkrijksdelegatie naar de Algemene Vergadering van de VN en sprak ze de 193 leden toe over mensenrechten van LBT-vrouwen en mensen met een Intersekse-conditie.