Alkmaar Pride Prachtstad

Dit jaar alweer het achtste Alkmaar Gay Pride weekend. Alkmaar Pride startte ooit als een initiatief van lokale Alkmaarse ondernemers. Toen heette het nog de roze week. De huidige vrijwilligers gaven een aantal jaar geleden aan de activiteiten in een lang weekend te willen gaan organiseren. Zodat het ook voor bezoekers van buiten Alkmaar een aantrekkelijk weekend boordevol activiteiten zou worden. Sinds twee jaar organiseert Stichting Alkmaar Pride in samenwerking met het COC Noord-Holland Noord en de regenboog-ambassadeurs de diverse activiteiten. Het thema van de Alkmaar Pride 2017 is Freedom.

Vrijheid nog steeds niet vanzelfsprekend

De vorig jaar overleden zanger George Michael scoorde in de jaren negentig een hit met dit nummer. Het nummer symboliseert voor velen de innerlijke strijd die George heeft gevoerd om ervoor uit te komen dat hij homoseksueel was. Het is nog steeds nodig om “uit de kast” te komen. Ook in de huidige tijd ziet de organisatie van Alkmaar Pride nog genoeg voorbeelden van subtiele en minder subtiele discriminatie. Op sociale media bijvoorbeeld: ongenuanceerde haatvolle opmerkingen onder een artikel over roze gezinnen. Jongeren die op school gepest worden om hun “anders zijn”. In asielzoekerscentra moeten LHBTI-ers hun seksuele geaardheid verbergen. Het zelfmoordcijfer onder LHBTI-jongeren is hoger en ‘homo’ is nog steeds een veelgebruikt scheldwoord. Maar ook in religieuze kringen is homoseksualiteit nog lang niet geaccepteerd en in 77 landen wereldwijd is homoseksualiteit strafbaar. Soms zelfs met de doodstraf tot gevolg….

Programma

Donderdagavond Hemelvaartsdag starten we met de officiële opening van het Pride weekend. Rond 18.30 uur verzamelen we bij “de nieuwe wereld” van de Karavaan op het Doelenveld. Gezamenlijk wandelen we dan met een 20 meter grote regenboogvlag van het Doelenveld naar de Overstad. In de Stadskantine hijsen we samen met wethouder Pieter Dijkman en cabaretier Merel Moistra de regenboogvlag in de nok van de Ringersfabriek. We openen dan ook direct de tentoonstelling van de organisatie Nasty Women in de Stadskantine, deze kunststukken worden zondagmiddag voor het goede doel in de Stadskantine geveild. Iedereen; roze, zwart, wit, man, vrouw, queer, hetero, gay is welkom om aan te sluiten bij de wandeling en bij de gratis toegankelijke officiële opening in de Stadskantine. Dit is een feest voor alle Alkmaarders! Eclectische entertainer en komisch kunstenaar Merel Moistra verzorgt die avond een optreden met haar cabaretshow. Op overige dagen zijn er op verschillende locaties diverse feesten en ontmoetingen. Er is een gratis stadswandeling georganiseerd door LHBT Hoorn. Daan Glorie, Nederlands kampioen marathon zwemmen, verzorgt donderdagmiddag een gratis bootcamp in het Victoriepark. Diverse roze films spelen in het filmhuis, en er is op zondag een roze kerkdienst in de Lutherse kerk georganiseerd door onze regenboog ambassadeurs. De stad kleurt letterlijk roze aangezien er verschillende ondernemers deelnemen aan de roze etalagewedstrijd.

Grachtenparade

Als publiekstrekker wordt er op zaterdag 28 mei weer de grachtenparade door de stad georganiseerd. De start is dit jaar bij lunchcafé Abajo aan het Verdronkenoord. We vragen alle bewoners die aan de route wonen hun huis te versieren of de Alkmaarse vlag uit te hangen.
Henny Huisman geeft om 14.00 uur het startschot aan de Bierkade en vaart mee. De grachtenparade eindigt om 16.00 uur op het Waagplein en er is aansluitend een groot feest op het podium van café “t’ Hartje” op het Waagplein. Met een diverse line-up aan DJ’s en live artiesten.

Voor het meest actuele programma, filmprogrammering, feesten, locaties en deelnemende partners:
www.alkmaarpride.nl.