Copyright: Walter de Quaasteniet

De Kringen feliciteert winnaars Jos Brink Prijs

De Kringen feliciteert de winnaars van de Jos Brink Prijs 2017. Ellie Lust heeft de Jos Brink Oeuvreprijs 2017 gewonnen. De Amsterdamse politieagente kreeg een kunstwerk en een geldbedrag van 10.000 euro. De innovatieprijs ging naar BeyonG Veldkamp. Minister Jet Bussemaker (emancipatie) reikte de prijzen zondagmiddag 21 mei uit in het Oude Luxor Theater in Rotterdam.

Oeuvreprijs voor Ellie Lust

De jury heeft Lust tot winnaar verkozen vanwege haar grote zichtbaarheid en voorbeeldfunctie als lesbische vrouw. Zowel binnen de LHBTI-gemeenschap als daarbuiten in brede kringen van de maatschappij. Zo was Lust nauw betrokken bij de oprichting van het LHBT-politienetwerk Roze in Blauw. Zij zet ze zich al jarenlang actief voor in voor dit netwerk binnen de Nederlandse politie. “Ellie Lust is in staat geweest om LHBTI bespreekbaar te maken bij de politie, iets wat in het verleden niet altijd even gemakkelijk is geweest bij deze organisatie”, aldus de jury. Daarnaast is Lust door haar werk als woordvoerder van de politie een bekend gezicht bij het brede publiek.

Innovatieprijs voor BeyonG Veldkamp

De Jos Brink Innovatieprijs 2017 is voor BeyonG Veldkamp. De jury vindt het belangrijk dat er zichtbaarheid wordt gegeven aan zowel gender- als culturele diversiteit in de maatschappij. Veldkamp zet zich hiervoor in op een zeer positieve manier. Zo is zij zeer actief betrokken bij organisaties Respect2Love en Transunited. Daarmee zet mee zij zich in voor LHBTI-jongeren met een biculturele achtergrond. Daarnaast verwierf Veldkamp bekendheid bij het brede publiek door als biculturele transvrouw deel te nemen aan de televisie realityserie ‘Love me gender’. De jury concludeert dat zij met haar ‘kleurrijke persoonlijkheid’ en haar ‘brede bekendheid’ zeker ook als rolmodel voor andere transgender personen fungeert.

Genomineerden Jos Brink Oeuvre Prijs

Andere genomineerden voor de Oeuvreprijs 2017 waren Café de Lellebel en de voorzitter van het Nederlands Netwerk voor Intersekse Miriam van der Have.
De Jos Brink Prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een persoon, groep of instelling die een fundamentele bijdrage heeft geleverd aan en zich over een langere periode heeft ingezet voor de verbetering van de positie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mannen en vrouwen, transgender personen en interseksuelen in de samenleving. Dat kan de Nederlandse samenleving zijn, maar net zo goed de internationale samenleving. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 10.000,- en een kunstwerk.

Genomineerden Jos Brink Prijs voor Innovatie

Andere genomineerden voor de Innovatieprijs 2017 waren Ryanne van Dorst en The Hang-Out 010.
De LHBTI-innovatieprijs is een aanmoedigingsprijs voor een persoon of organisatie, die zich op inspirerende wijze inzet of recentelijke ingezet heeft voor de verbetering van acceptatie en veiligheid van LHBTI’s in de samenleving. Met de uitreiking worden initiatieven, personen of organisaties die hun nek hebben uitgestoken voor de emancipatie van LHBTI’s op feestelijk wijze in het zonnetje gezet. De prijs dient ter aanmoediging om hun voorbeeldfunctie voort te zetten. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 1.000,-.

 

Naschrift

De tekst is deels overgenomen van een nieuwsbericht op rijksoverheid.nl en op josbrinkprijs.nl