Pride Amsterdam wil doelgroepen beter bedienen en inclusief zijn

Om de LHBTI-doelgroepen beter te bedienen, inhoudelijk te verstevigen en inclusief te zijn voor iedereen, heeft de stichting Amsterdam Gay Pride dit jaar het aantal bestaande commissies verstevigd en vernieuwd. Hierdoor krijgt het negen dagen durende festival nog meer inhoud dan voorheen en kunnen doelgroepen zich beter herkennen in het programma. Ook heet het festival voortaan Pride Amsterdam.
Volgens directeur Lucien Spee een belangrijke koerswijziging om ervoor te zorgen dat Pride Amsterdam ook echt herkenbaar is voor allerlei doelgroepen. “We hebben de afgelopen jaren gemerkt dat inclusiviteit steeds belangrijker voor de hele community is geworden. Veel doelgroepen gaven bijvoorbeeld aan zich niet te herkennen in het woordje ‘gay’. Dat signaal hebben we serieus genomen”, stelt Lucien Spee. “Eigenlijk vorig jaar al, maar dat werd toen nog niet duidelijk omdat EuroPride in Amsterdam werd gehouden.”
Bovendien spreken we tegenwoordig ook over de LHBTI-doelgroep in plaats van over de homo-community. “Er is de afgelopen jaren dus veel veranderd. Met het ‘aanpassen’ van de festival-naam sluit de stichting ook aan bij wat Pride-organisaties al wereldwijd in bijvoorbeeld Madrid, London en New York doen. Spee: “Eigenlijk zeggen we met elkaar dat er voortaan nog maar één letter belangrijk is. En dat is de ‘P’ van Pride. Ofwel: wees trots op wie bent en hou van wie je wil.” Overigens blijft de naam van de organisatie nog wel stichting Amsterdam Gay Pride en is alleen de naam van het festival aangepast.
Verder heeft de stichting dit jaar maar liefst acht commissies ingesteld en/of vernieuwd om de LHBTI-doelgroepen beter te bedienen. Focus van de organisatie ligt daarbij op jongeren, vrouwen, transgenders, ouderen, sport, kunst & cultuur en het bedrijfsleven. Ook is de stichting een samenwerking aangegaan met de afdeling Burgerschap en Diversiteit (B&D) van de gemeente Amsterdam. “Dit jaar geven we een record-bedrag van € 125.000,- uit puur en alleen aan de inhoudelijke programmaonderdelen”, aldus Spee. “Het overgrote gedeelte daarvan is sponsoring, maar daarnaast heeft B&D ook subsidie verstrekt. Wij zijn blij met deze samenwerking op de inhoud en hopen dat de gemeente dit in de toekomst wil voortzetten.”

Youth Pride

Samen met een aantal jongerenorganisaties heeft stichting Amsterdam Gay Pride begin 2017 ook een Youth Pride commissie opgericht tot doel om jongeren meer te betrekken. “Jongeren zijn onbedoeld iets op afstand komen te staan van het festival”, zegt voorzitter Marco Altena van de Youth Pride commissie. “Dat komt deels door de kosten, maar ook met het ‘onveilige’ gevoel dat jongeren kunnen hebben in de ‘grote stad’ of dat jongeren elkaar slecht vinden en opgaan in de grote massa. Daar willen we wat aan doen.”  Maar liefst 13 jongerenorganisaties zijn bij het initiatief betrokken zoals: Stichting Pann, Scouting Nederland, GSA Netwerk, Expreszo, Jong&Out, Dito, A.S.V. Gay en andere organisaties. Altena: “Het is voor het eerst in Nederland dat organisaties (gay en non-gay) op deze manier met elkaar samen werken op dit thema en ook daadwerkelijk events organiseren.” Tijdens Pride Amsterdam zijn er voor jongeren speciale activiteiten bij de Pride Walk, Pride at the Park en zijn er vijf boten die, tijdens de botenparade, meevaren gericht op jongeren, waaronder de Scoutingboot. Meer informatie te vinden op: www.facebook.com/YouthPrideNL.

Women Pride

 “Het doel van onze commissie is om vrouwen samen te brengen en te verbinden”, stelt voorzitter Dees Seegers van de vrouwencommissie. “Samen feesten, samen discussiëren en samenwerken. Ons programma is buitengewoon divers en met allerlei partijen zorgvuldig samengesteld.” Zo kunnen vrouwen het 10-jarige lustrum ‘Pink Ladies on Stage’ komen vieren in de Q-Factory. En wordt er onder andere een voetbaltoernooi voor vrouwen georganiseerd, zijn er diverse wandelroutes uitgezet, wordt er een debat en een conferentie gehouden. Speciale aandacht dit jaar voor biculturele lesbische vrouwen, onder andere met de openbare vertoning van de prachtige film The World Unseen op 2 augustus op de Nieuwmarkt, maar ook door de openlucht expositie in het Vondelpark op 29 juli van een serie portretten van bi-culturele lesbische vrouwen gemaakt door fotografe Femke Dix. Het zijn pure portretten geworden, gemaakt voor een witte achtergrond waarbij de dames witte kleding aan hebben. Hierdoor ligt de focus helemaal op de persoon, zonder enige vorm van afleiding.”

Trans Pride

Tijdens Pride Amsterdam 2017 vieren we voor de 4e keer ook een TransPride, met als doel de beeldvorming van transgenders te verbeteren en zichtbaar te maken. “Met het thema This is my TransPride willen we onze community empoweren en de wereld laten zien dat wij ook trotse mensen zijn”, zegt voorzitter Yvo Manuel Vas Dias.  De opening van de TransPride is op zondag 30 juli in Hotel de Generator, met optredens, dj’s en sprekers zoals wethouder Simone Kukenheim, Dolly Bellefleur, schrijver Micha Meinderts, zangeres Agnes Geneva en Roberta Marten. Vas Dias: “Speciaal uit Pakistan verwelkomen we ook het eerste transgender-model Kami Choudhry. Zij zal spreken over de positie van transgenders in Pakistan. Op 31 juli om 20:00 uur gaan we met elkaar in gesprek over de onwetendheid, misverstanden, onbegrip, discriminatie en transfobia met betrekking tot transgenders in de LHBTI-gemeenschap. Het hele TransPride-programma is te vinden op www.transamsterdam.nl.

Senior Pride

Ook volop aandacht voor ouderen bij Pride Amsterdam. “De Senior Pride commissie maakt zich sterk voor een op de doelgroep toegespitst integraal activiteiten aanbod voor kwetsbare ouderen in de zorg en voor de meer mobiele roze ouderen die zelfstandig wonen. In de stad is er veel aandacht voor de Pride, een goed moment om seksuele diversiteit zichtbaar en bespreekbaar te maken op een laagdrempelige en uitnodigende manier” aldus Manon Linschoten voorzitter Senior Pride commissie. Na de opening van de SeniorPride op 31 juli staat er een vol Pride Programma in de agenda, in 26 verzorgingshuizen worden er activiteiten georganiseerd voor de bewoners en ouderen uit de buurt, dit varieert van een Roze Bingo tot een Dragshow en zijn voorzien van roze versnaperingen. De Senior Pride is een samenwerkingsverband met de drie grote zorgkoepels in Amsterdam, te weten Amsta, Amstelring en Cordaan en COC Amsterdam en Mokum Roze.
Op donderdag 3 augustus vindt het traditionele SeniorPride concert op de Oudezijds Voorburgwal plaats. “Rode draad bij dit intieme grachtenconcert is dat elke letter van de LHBTI-doelgroep voorbij komt en dat we aan de artiesten hebben gevraagd om in een lied te vertolken wat Pride voor hen betekent. Verder treedt meidengroep BB Bootleg op en is wereldster Sven Ratzke de hoofdact. Het Bienvenue Festival verwelkomt de bezoekers en Dj Ronnie Retro sluit de avond met dansklassiekers”, aldus producent Oebele Kooistra.

Pride & Sports

Sinds oktober 2015 zijn verschillende sportverenigingen aangehaakt bij onze sportcommissie met als doel de LHBTI-doelgroepen en sport meer met elkaar te verbinden. “Het succes van vorig jaar tijdens EuroPride smaakte naar meer”, aldus voorzitter Mirjam Preusterink van de Pride & Sports commissie. “Dat heeft geresulteerd in dat we de doelstellingen verruimd hebben en niet alleen maar tijdens Pride activiteiten willen organiseren. Dit voorjaar hebben we daartoe stichting ‘Pride & Sports’ opgericht  om samen met alle Nederlandse LHBTI-sportverenigingen meer zichtbaar te worden en verbinding te leggen met de reguliere sportwereld.” Tijdens Pride Amsterdam 2017 is er ook weer van alles te doen op sportgebied. “We openen de Pride met allerlei activiteiten in het Vondelpark op 29 juli. Er zijn clinics, zelfverdediging/ Krav Maga en rugby. Ook kan er een partijtje volleybal, tennis, hockey worden gespeeld of kan men zich wagen op het coole wipe-out track (swiper en bumper ball). Bovendien geeft olympiër Nelli Cooman deze middag clinics.“ Meer over het sportprogramma is te vinden op: www.prideandsports.nl.

Kunst en Cultuurcommissie

Björn Stenvers (voorzitter KCC): “Om de nodige aandacht te geven aan de uitgebreide culturele programmering binnen de Pride, is er een Kunst- & Cultuurcommissie met daarin vertegenwoordigers van diverse disciplines zoals theater, dans, literatuur, beeldende kunsten, fondsenwerving en erfgoed. De commissie is verantwoordelijk voor de culturele programmering en heeft als doel een zo breed mogelijk aanbod te bieden van kunst en cultuur gelinkt met LHBTI-onderwerpen.” Een bijzonder programma onderdeel is de expositie van de Bengalese veldwerker Royal in Galerie Amsterdam in de Nieuwe Spiegelstraat. Sinds oktober 2013 erkent Bangladesh de “Hijra” als derde geslacht. Onder de titel Diversity Voices maakt Royal deze realiteit van geslachtsvariatie zichtbaar.

Pride

Pride Amsterdam 2017 wordt van 29 juli tot en met 6 augustus 2017 gehouden. Pride is een groots feest en tegelijkertijd een indrukwekkend pleidooi voor de emancipatie van LHBTI’s. Iedereen heeft het recht om te zijn wie je bent en te houden van wie je wil. Stichting Amsterdam Gay Pride wil blijvend aandacht vragen voor mensenrechten in het algemeen en de acceptatie en gelijkheid van LHBTI’s in het bijzonder, waar ook ter wereld. Jaarlijks komen honderdduizenden bezoekers naar de hoofdstad om het negen dagen durende festival bij te wonen. Pride Amsterdam biedt met haar partners een scala aan evenementen op het gebied van debat, kunst, theater, film, (dance)feesten en sport. Hoogtepunt is de beroemde Botenparade, waarbij inhoud en amusement samenkomen tot een bruisend spektakel. Het thema van het negen dagen durende festival dit jaar is: ‘This Is My Pride’. Meer informatie en programma op www.pride.amsterdam.