Skip to main content
de kringen
Wees jezelf,
ontmoet een ander...

Leer sprankelende nieuwe mensen kennen!

Waarom zou je de kans laten liggen om deel uit te maken van een doe kring? Dit is geen gewone bijeenkomst – het is een ervaring die je niet wilt missen. Iedere kring avond is een bijzondere ontmoeting met nieuwe mensen in een vertrouwde omgeving, waar actief iets wordt ondernomen. Dit is jouw uitnodiging om deel te nemen aan een gemeenschap vol verrassingen en diversiteit, allemaal binnen de dynamische en warme sfeer van deze doe kring.

Waarom deelnemer worden?

 • Ontmoet nieuwe mensen
 • Onderneem dingen 
 • Laat je verwonderen
 • Deelname en saamhorigheid
 • Verbind door gezelligheid in een vertrouwde groep

Full body back view of sportive male jumping above ground in street during parkour exercise against blurred buildings in city

De kringen is….

 • Ontmoeten van nieuwe mensen

  Echt jezelf kunnen zijn en genieten van elkaars gezelschap: bij De Kringen ontmoet je de mooiste mensen.Duik in een wereld waarin je voortdurend nieuwe, boeiende mensen ontmoet. Van alle hoeken van de regenbooggemeenschap, van diverse seksuele oriëntaties en identiteiten, komt een bruisende mix van individuen samen om verbinding te maken en te delen. De kringen bieden een veilige haven voor iedereen om authentiek te zijn, zonder oordeel.

  three women sitting wooden bench by the tulip flower field
 • Koester van gezelligheid

  Elke kringbijeenkomst brengt een unieke dynamiek met zich mee. Soms diepgaande discussies die zorgen voor een dieper begrip van je medeleden, andere keren lichtvoetige avonden die je een speelse kant van elkaar laten zien. Maar één ding is zeker – het draait allemaal om de gezelligheid die ontstaat uit het delen van momenten en verhalen.

  two person sitting while holding clear glass mason mugs
 • Je laten verwonderen

  Verwacht het onverwachte! Van thema-avonden tot spannende activiteiten, de kringen zijn nooit voorspelbaar. Dit is de plek waar je uit je comfortzone wordt gehaald en waar je kunt schitteren op manieren die je nooit had gedacht. De veelzijdigheid van de kringen brengt mensen dichter bij elkaar en creëert onvergetelijke herinneringen.

  white and black butterflies on blue sky
 • Saamhorigheid en deelnemen

  Stel je voor dat je deel uitmaakt van een hechte gemeenschap waarin je altijd een plaats hebt. Deelname aan de kringen betekent actief bijdragen aan de groep – de luisteraar, de verteller, de organisator – ieder individu draagt bij op zijn of haar eigen manier. Dit is waar saamhorigheid tot leven komt, waar iedereen een rol speelt in het bouwen van een warme en gastvrije omgeving.

  Silhouette of People during Golden Hour
 • Verbind door verhalen

  Achter elk gezicht schuilt een uniek verhaal, maar vaak vinden we in die verhalen een stukje van onszelf. De kringen zijn een platform waarop verhalen worden gedeeld, begrepen en gewaardeerd. Hier ontstaan hechte banden tussen mensen die naar elkaar luisteren, delen en open staan voor verbinding. Dit is waar we ons echt met elkaar verbinden.

  black flat screen tv turned on at the living room

  Kringavond in het kort:

  • Een keer per maand;
  • Een vaste avond;
  • Gemiddeld 8 – 12 leden;
  • Leeftijd 18 – 99+;
  • Activiteit of thema;
  • Bij iemand thuis of op locatie van activiteit;
  • Iedere keer weer anders;
  • Er is een kringleider (het contactpersoon naar de landelijke organisatie),
  man on sea

  Groepssamenstelling:

  • Leeftijds Cohorten (streven 20 jaar corhort)
  • Generder identiteit of juist gemixt
  • Interesse (uitgaan of juist het gesprek)

  Welke kringen zijn er?

  Er zijn wel meer dan 100 kringen in heel Nederland. 
  Ga direct naar de overzicht pagina van alle kringen: 

  Wat is een kringavond?

  Een kringavond is een maandelijkse bijeenkomst die meestal plaatsvindt bij een van de kringleden thuis maar in het geval van de doe kring is dat vaak op locatie. Deze avonden worden vaak gepland op een vaste dag, zoals de derde dinsdag of de eerste zondag, om een duidelijke regelmaat te waarborgen. Een typische kring bestaat uit een groep van 8 tot 12 leden, hoewel de omvang flexibel is en door de groep zelf wordt bepaald.

  De activiteiten van deze kring zijn gericht op samen dingen ondernemen, zoals uitgaan, zwemmen, varen, uit eten gaan en sporten. Het thema en de aard van de activiteiten worden bepaald door de voorkeuren van de groepsleden. Of het nu gaat om een gezellige avond uit of een sportieve activiteit, de centrale verbindende factor is de maandelijkse bijeenkomst. Aanwezigheid op de vastgestelde dag wordt verwacht, maar de groep kan ook op andere dagen spontaan activiteiten organiseren om de onderlinge band verder te versterken.

  De groep

  Hoe vorm je nu eigenlijk een kring of groep? Nou, het draait allemaal om een mix van slimme organisatie en een vleugje sociale magie. In gebieden waar de bevolking dichter op elkaar woont, is het vaak wat makkelijker om dit te doen dan in dunbevolkte streken.

  De basisbeginselen van groepsindeling draaien om leeftijd en genderidentiteit, de hoofdpunten die mensen vaak met elkaar gemeen hebben. Maar wacht, er is meer! We kunnen ook de zaken een tikkeltje verfijnder aanpakken door groepen te vormen rond specifieke gespreksthema’s of juist activiteiten. Soms komt iemand op de proppen met een uniek idee dat zo aanstekelijk is dat ze het willen delen met anderen in hun gemeenschap. En geloof ons, we zijn er altijd om dat soort initiatieven te omarmen en aan te moedigen – want samen is altijd leuker dan alleen!

  De regels

  Geschreven

  De kernwaarde die centraal staat in de kringen is het principe dat alles wat binnen de kring wordt besproken, ook binnen diezelfde kring blijft. Het is van essentieel belang dat alle deelnemers zich comfortabel voelen en vrij zijn om te delen wat er op hun hart ligt. Dit vertrouwelijke karakter vormt het fundament van de kringen, waarin openheid en vertrouwen hand in hand gaan.

  Ongeschreven

  In de kring streven we ernaar dat alle leden een positieve bijdrage leveren. We erkennen en waarderen de diversiteit van onze leden en hun unieke inbreng in de kring. Het is voor ons echter van belang dat iedereen actief participeert binnen de kring. Dit kan variëren van het faciliteren van een kringbijeenkomst tot het organiseren van een aangename activiteit, afhankelijk van individuele mogelijkheden. Wat vooral telt, is dat elke deelnemer op zijn of haar eigen manier waarde toevoegt aan onze gemeenschap.

  Zin om deelnemer te worden?

  Het aanmelden voor deelnemerschap is gratis. Als je lid bent zijn de kosten € 18,50 per jaar.

  De kringen

  Veel gestelde vragen

  Wat is een kring

  Een kring bestaat meestal uit 7 tot 14 personen, die eens in de maand bijeen komen. Vaak gebeurt dat bij één van de leden thuis. Tijdens deze bijeenkomsten komt meestal een thema aan bod, waarover gediscussieerd kan worden of dat in een spelvorm wordt behandeld. Sommige bijeenkomsten kunnen ook bestaan uit andere activiteiten, zoals samen eten, koken, uitgaan, film kijken, wandelen, evenement bezoeken en nog veel meer. Dit is afhankelijk van het type kring en de leden hiervan.

  Hoe vind ik een kring

  Op onze landkaart kan je op de provincie klikken waar je een kring zoekt. Je krijgt dan een lijst van kringen in die provincie. Als een kring open staat voor nieuwe leden dan staat er hoe je je kan aanmelden voor die kring. In sommige gebieden worden de aanmeldingen gecoördineerd door een regio-coördinator. Die regio’s staan bovenin de lijst en daar staat dan ook hoe je in contact komt met de regio-coördinator. Is er geen kring in de buurt, dan kan je ook contact opnemen met de landelijke coördinator. Kijk ook eens bij Start een Kring.

  Wat kost het?

  Als kringlid betaal je ieder jaar een bedrag van €18,50 aan de landelijke organisatie. Naast deze kosten kunnen er per kring ook kosten zijn voor het ondernemen van activiteiten. Deze bedragen worden geïnd door je eigen kringleider maar gaan altijd in overleg met de kringleden.

  Zijn er ook een coming-out kringen?

  We hebben geen echte coming-out kringen. Maar het praten met lotgenoten helpt goed om te weten hoe het is. Elke kring spreekt met elkaar af dat wat ze bespreken, vertrouwelijk blijft.  Dus aarzel niet om toch contact op te nemen met een kring of een regio en bespreek het met de contactpersoon.

  Ik ben jong. Hebben jullie ook jongeren kringen?

  Wat is jong? Je kunt in de lijst van kringen per provincie vaak zien wat de leeftijd van de kringleden ongeveer is. In de grote steden zijn een paar kringen met jongeren tot 25-30 jaar. We hebben de richtlijn dat je onder de 18 geen lid kan worden van een kring. Je kan het dan beter bij een COC in de buurt proberen, je aansluiten bij een Gay Staight alliance op je school, heeft jou school die niet dan kan je ook gewoon bij een andere school in je buurt aansluiten. Of  bel de kindertelefoon.

  Ik ben bi / transgender / weet het nog niet. Kan ik toch deelnemer worden van een kring?

  Er zijn een paar kringen in het land die ook bi-mannen of bi-vrouwen in hun kring hebben of bereid zijn deze op te nemen. Als er in jouw buurt een regio-coördinator is, kan je daarmee contact opnemen. Kijk bij jouw provincie in de provinciekaart. We hebben op dit moment geen kringen voor transgender en/of nonbinaire mensen. Maar je kunt altijd zelf een kring oprichten waarbij wij je kunnen ondersteunen. En mischien er zijn ook kringen bij jou in de buurt die het niets uitmaakt. Het landelijk informatiepunt of de regiocoördinator kan er je meer over vertellen.

  Mijn vraag staat er niet bij, wat nu?

  Geen nood. We hebben op een andere pagina nog enkele veelgestelde vragen gezet. Misschien staat je vraag daar bij. Zo niet, dan kun je altijd contact met ons opnemen. De pagina met veelgestelde vragen vind je hier.