De Kringen zijn ontstaan in een tijd dat homoseksualiteit nog een groot taboe was. Aan het begin stonden drie vooruitstrevende geestelijken, de dominees Rein Brussaard en Alje Klamer en pater Gottschalk, die in hun pastorale werk homo’s begeleidden. Klamer bracht homoseksualiteit ook ter sprake in uitzendingen die hij verzorgde voor de IKON-radio, begin jaren zestig. In 1963 werden de eerste kringen opgericht onder de naam ‘Contactgroepen voor homofielen’. Deze eerste kringen komen samen in een sfeer van verborgenheid. Kringleden zijn bang bekenden tegen te komen en kiezen bij voorkeur een kring buiten hun woonplaats. Deze groepen worden aanvankelijk sterk bepaald door de christelijke achtergrond van de (meeste) deelnemers: de bijbelse tien geboden vormen in die tijd het vertrekpunt voor het functioneren van een kring.
Het aantal kringen groeit en er ontstaat snel behoefte aan een vorm van landelijke organisatie. Deze gaat ‘het landelijk verband van kringen voor homofielen’ heten. Lokale kringleden ontmoeten elkaar op de jaarvergadering of landelijk georganiseerde weekenden en in 1980 verschijnt het eerste nummer van de Keerkring, een periodiek infobulletin. In 1986 vormt het landelijk verband zich om tot Stichting De Kringen; deze stichtingsvorm was nodig om geldelijke steun te kunnen krijgen van overheid en fondsen.
Het aantal kringen is altijd aan verandering onderhevig geweest: halverwege de jaren tachtig werd er nog gesproken over ‘doorgaan of doodbloeden’ terwijl er eind jaren negentig een recordaantal van 225 kringen werd bereikt.
Vanaf eind jaren 80 treedt De Kringen meer naar buiten en zoekt samenwerking met andere homo-organisaties. Zowel de christelijke identiteit als het zelfhulpkarakter heeft de organisatie achter zich gelaten; het element van ontmoeting is gebleven en is kenmerkend voor De Kringen anno nu.
De moeite waard om te lezen
● Kees Posthumus – Kringen in de branding. 40 jaar homo/lesbische emancipatiebeweging, Gorinchem 2004;
● Frank Neijndorff – De geschiedenis van en ervaringen met een homo-organisatie. Landelijk Verband van kringen voor homoseksuele mannen en vrouwen, Den Haag 1995.