11-06-2020

Kringen in coronatijd

 

‘Het maakt eigenlijk niet uit wat je doet, áls je maar iets doet. Anders is de kans best groot dat je kring over een aantal maanden niet meer bestaat’, aldus een kringleider. 

Sinds half maart van dit jaar ontraadt het landelijk bestuur de reguliere bijeenkomsten bij kringleden thuis, omdat het dan vrijwel onmogelijk is om voldoende afstand van elkaar te houden.  De anderhalvemeterregel zal waarschijnlijk van kracht blijven totdat er een vaccin of andere remedie tegen Covid19 is gevonden. Gelukkig hebben veel kringen manieren gevonden om al dan niet virtueel bij elkaar te komen en activiteiten te blijven ondernemen. 

Veel kringen doen aan een vorm van beeldbellen. Skype, Jitsi en Zoom zijn veel gebruikte systemen hiervoor. Verderop in onze site zie je verschillende opties hiervoor, inclusief het spelen van spelletjes en het geven van online presentaties. Ook het ‘gewone’ bespreken van een thema kan op deze manier prima.

Fysieke bijeenkomsten in coronatijd

Een aantal kringen komt toch ook fysiek bij elkaar. Zo weten we van kringen die werken met twee gastvrouwen of –heren en de kring dus splitsen en er per huishouden maximaal drie of vier gasten zijn. Uiteraard afhankelijk van wat de huiseigenaar verantwoord vindt. Op beide plekken wordt hetzelfde onderwerp besproken en aan het eind van de avond vindt een kort (beeldbel-)gesprek plaats om de belangrijkste conclusies en nieuwtjes uit te wisselen en eventueel even naar elkaar te zwaaien.

Buiten en binnen

We horen van veel kringen dat doordat de zomer nu aanbreekt er extra veel buiten gebeurt, zoals kringavonden in de tuin, picknicks, barbecues, wandelingen en fietstochten. Iets wat we uiteraard van harte aanbevelen. Een enkele kring heeft af en toe een grotere ruimte ter beschikking die ’s avonds niet wordt gebruikt, zoals een atelier, een bedrijfsruimte of kerkgebouw.

‘Het maakt eigenlijk niet uit wat je doet, áls je maar iets doet. Anders is de kans best groot dat je kring over een aantal maanden niet meer bestaat’, aldus een kringleider. Gelukkig beseft eigenlijk iedere kring dat. Alles kan natuurlijk, zolang de anderhalve meterregel  gerespecteerd kan worden en er voldoende ventilatie is.  En iedereen die zich niet gezond voelt thuis blijft.

Geef het door

Heb je als kring iets leuks gedaan in coronatijd, laat het anderen weten door een mailtje te sturen naar de Werkgroep Trainingen. Wij kunnen je tip(s) dan weer doorgeven  aan andere kringleiders. Heb je als kringleider of –lid behoefte aan tips? Stuur dan ook een e-mail naar de Werkgroep Trainingen en wij nemen contact met je op. Dan kunnen we samen kijken naar wat in jouw kring het beste werkt en hoe je dat kunt realiseren.