Skip to main content
de kringen
Wees jezelf,
ontmoet een ander...

Intro thema

man sitting on couch with looking at his MacBook on table

Diversiteit en Inclusie op de Werkvloer

Vanavond gaan we het hebben over een thema dat steeds relevanter wordt in onze samenleving en op de werkvloer: diversiteit en inclusie. In een wereld die steeds meer diversiteit omarmt, komen we ook in onze werkcontext in aanraking met verschillende achtergronden, identiteiten en perspectieven. Hoe gaan we hier zelf mee om? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat iedereen zich geaccepteerd en gewaardeerd voelt, ongeacht hun achtergrond of identiteit?

We zijn hier met een groep mannen die allemaal verschillende werkervaringen en perspectieven hebben, en dat maakt deze discussie extra interessant. We zullen samen nadenken over onze eigen ervaringen, vragen bespreken die ons laten reflecteren op hoe we onszelf en anderen zien in een werkomgeving, en we sluiten af met een spel dat ons helpt om op een speelse manier met deze onderwerpen om te gaan.

Laten we deze kringavond gebruiken om open en eerlijk met elkaar te praten, respect te tonen voor elkaars ervaringen, en misschien zelfs iets nieuws over onszelf en elkaar te ontdekken.

6 onderdelen

  • opwarmer en korte introductie

  • Stellingen over het werk en groepsdiscussie en presentatie

  • uit de kast op het werk en andere keuzes maken

Eerste opwarmer onderdeel

Als starter gaat iedereen staan. Iedereen krijgt een van de volgende vragen en moet iedereen op volgorde zetten van groot naar klein (Links klein rechts groot) er mag niets gevraagd worden iedereen doet puur op gevoel en vooroordeel.

Zet iedereen op volgorde

  • Wie heeft de meeste banen gehad?

  • Wie heeft de meeste reistijd?

  • Wie werkt de meeste uren?

  • Wie werkt voor de grootste werkgever?

  • Wie werkt in het grootste team?

2e Onderdeel: Korte Introductie van je Werk

Laten we de avond beginnen met een rondje waarin iedereen kort vertelt over zijn werk. In 3 tot 5 zinnen kun je delen wat je doet, wat je het leukst vindt aan je baan, en wat je minder leuk vindt. Dit helpt ons om elkaar beter te begrijpen en een beeld te krijgen van de verschillende werkervaringen die we hier in de groep hebben. Het is een mooie manier om te starten en alvast na te denken over wat werk voor ieder van ons betekent.

Group of People Watching on Laptop

Onderdeel 3 Stellingen over werk:

  1. Ik vind het belangrijker dat ik gewaardeerd word door mijn leidinggevende dan door mijn directe collega’s
  2. Een relatie op het werk is echt iets wat niet kan / mijn voorkeur heeft
  3. Ik zou mijn baan verlaten als mijn werk niet langer in lijn is met mijn persoonlijke waarden
  4. Op je werk moet je alles kunnen delen met je collega’s, en als ik naar een nudisten camping op vakantie ga dan vertel ik dat gewoon.
  5. Ik geloof dat een goede werk-privébalans belangrijker is dan een hoge functie met veel verantwoordelijkheid
  6. Ik vind het sedundaire arbeidsvoorwaarden zoal een sabatical en een fietsenplan erg belangrijk het is een graat meter voor hoe een bedrijf om gaat met zijn personeel
  7. Het is beter om een baan te hebben die stabiel is, zelfs als die niet uitdagend is
  8. Ik denk dat leidinggevenden meer met hun medewerkers zouden moeten praten in plaat van over de carriere planning.
  9. Het is belangrijker om loyaal te zijn aan je team dan aan je werkgever
  10. Ik voel me soms verplicht om over te werken, zelfs als ik dat liever niet zou doen
  11. Het tonen van emoties op de werkvloer kan je kwetsbaar maken
  12. Het succes van een team is belangrijker dan het individuele succes van de leden
  13. Ik denk dat flexwerken de productiviteit eerder verlaagt dan verhoogt
  14. Ik meld met eens per jaar ziek als ik een heftig feestje heb gehad
  15. Het is belangrijker om een goede sfeer op het werk te hebben dan een hoog salaris
  16. Je moet je privéleven volledig gescheiden houden van je werk
  17. Collega’s hoeven niet je vrienden te zijn om goed met hen te kunnen samenwerken
  18. Het is belangrijk om ambitieus te zijn, zelfs als dat betekent dat je ten koste van anderen vooruitgaat
  19. Ik vind dat je op het werk altijd professioneel moet blijven, ongeacht de omstandigheden
  20. Feedback geven aan je baas is riskant, maar soms noodzakelijk
  21. Een divers team werkt niet altijd beter dan een uniform team
  22. Het is beter om bij één bedrijf te blijven en carrière te maken dan vaak van baan te wisselen
  23. Ik denk dat werkplezier niet de verantwoordelijkheid van de werkgever is, maar van de werknemer zelf
  24. Het is belangrijker om jezelf te kunnen zijn op het werk dan om goedkeuring te krijgen van collega’s
  25. Ik geloof dat werk meer gaat om wat je doet dan om met wie je werkt
  26. Je zou geen werk moeten aannemen waarvoor je geen passie hebt, ook al biedt het veel zekerheid
  27. Ik vind dat je leidinggevende meer begrip moet tonen voor persoonlijke omstandigheden dan voor werkprestaties
  28. Ik vind het niet erg om de confrontatie aan te gaan als iemand zijn werk niet goed heeft gedaan als andere daarbij zijn. Dan let iemand de volgende keer beter op hoe ze hun werk doen. 

Onderdeel 4 : Groepsdiscussie en Presentatie

  1. Indeling in Groepjes: Verdeel de groep van in kleinere groepjes van twee of drie personen. (pak gewoon mensen die al bijelkaar zitten)

  2. Bespreking in Groepjes: Elk groepje krijgt 5-10 minuten om samen een situatie te bespreken waarin zij of iemand anders op het werk te maken had met een conflict. Dit kan bijvoorbeeld gaan over meningsverschillen met een collega, onenigheid over werkmethoden, of een lastige situatie met een leidinggevende. Mag ook een slechtnieuwsgesprek zijn wat verkeerd gegaan is.

    o Stap 1: Een iemand in de groep geeft aan een goede situatie te hebben die uit de hand gelopen is en hoe ze daarmee omgegaan zijn.

    o Stap 2: De andere mensen in de groep gaan kijken hou zij zouden handelen. Als ze zelf het zelfde zouden handenen dan moeten ze toelichten wat de ander beter had kunnen doen in de situatie om zonder heftig comflict toch de boodschap die overgebracht moetst worden over te brengen.

  3. Als iedereen klaar is met voorbereiden legt de gene met de ervaring uit in de groep wat het probleem / conflict was. De andere(n) vertellen per beurt wat zij anders zouden doen in deze situatie als een van de 2 partijen in het conflict.
a man getting his teeth checked by a dentist

Onderdeel 5 uit de kast op het werk:

  • Hoe zou je je voelen als een collega tijdens de sollicitatie al vertelt dat hij of zij LHBTI is? Vind je dat dit iets is wat meteen besproken moet worden, of iets dat organisch moet gebeuren?
  • Denk je dat het nog steeds moeilijk is om uit de kast te komen op het werk, of is dit tegenwoordig meer geaccepteerd? Heb je voorbeelden uit je eigen omgeving?
  • Is het volgens jou belangrijk om je seksuele geaardheid openlijk te delen met collega’s, of vind je dat dit privé moet blijven? Waarom?
  • Denk je dat er verschillen zijn in hoe mannen en vrouwen worden ontvangen wanneer ze uit de kast komen op het werk? Zo ja, welke verschillen zie je?
  • Denk je dat jongere LHBTI’s makkelijker uit de kast komen op het werk dan oudere LHBTI’s? Waarom denk je dat er een verschil kan zijn?
  • Vind je dat bedrijven actief beleid moeten voeren om een inclusieve omgeving te creëren voor LHBTI-medewerkers, of moet dit vanzelfsprekend zijn zonder expliciet beleid?
  • Zijn er mensen in de groep die nog niet uit de kast zijn op het werk? Wat zijn de redenen hiervoor, en wat zou hen helpen om dit wel te doen?
  • Hoe zou je reageren als een collega zich ongemakkelijk voelt nadat iemand uit de kast is gekomen op het werk? Wat kun je doen om een veilige en ondersteunende omgeving te creëren?
  • Wat vinden jullie van al die gesponsorde boten op de gay pride. Is dat allemaal oprecht of gewoon een gemakkelijke manier om voor 1.000.000 mensen reclame te maken? En op een verkeerde manier mooie sier maken?
  • Heb je ooit meegemaakt dat iemand negatief reageerde op het uit de kast komen van een collega? Hoe werd hiermee omgegaan, en wat zou jij anders hebben gedaan?

Onderdeel 6 een andere keuze:

Thema Onderdeel: “Reflectie op je Loopbaan: Wat Zou Je Anders Doen?”

Opdracht: Persoonlijke Reflectie en Groepsdeling

  1. Introductie: Start het onderdeel door uit te leggen dat iedereen in zijn loopbaan wel eens stilstaat bij waar hij nu is en hoe hij hier is gekomen. Deze reflectie kan inzicht bieden in persoonlijke keuzes, de lessen die we hebben geleerd, en de mogelijkheden die we nog voor ons zien. De vraag die centraal staat is: Als je terugkijkt, zou je dezelfde keuzes maken, of zou je iets anders doen?
  2. Individuele Reflectie: Geef de deelnemers een paar minuten om na te denken over hun loopbaan tot nu toe. Laat hen nadenken over vragen als:
    • Zou je opnieuw dezelfde opleiding kiezen? Waarom wel of niet?
    • Als je terugkijkt, zou je in dezelfde sector of hetzelfde beroep zijn gebleven, of had je iets anders willen doen?
    • Met de kennis die je nu hebt, zou je eerder voor jezelf zijn begonnen? Of zou je andere zakelijke of professionele keuzes hebben gemaakt?
    • Heb je ooit overwogen om je werk in een ander land te doen, zoals in Spanje of in een ontwikkelingsland? Waarom zou dat je hebben aangesproken, of waarom juist niet?
  3. Rondje Delen: Na de korte reflectie, begint iedereen een voor een zijn gedachten te delen met de groep. Elke deelnemer krijgt de kans om te vertellen:
    • Waar hij nu staat in zijn loopbaan.
    • Of hij dezelfde stappen zou nemen als hij opnieuw kon beginnen, of juist niet.
    • Of hij nu andere keuzes zou maken met de kennis en ervaring die hij inmiddels heeft opgedaan.
    • Welke alternatieve scenario’s hij zou overwegen, zoals een andere opleiding, een eigen bedrijf starten, of werken in een ander land.
  4. Groepsdiscussie: Na het delen van ieders verhaal, kan er een open discussie volgen. Dit biedt de mogelijkheid om dieper in te gaan op bepaalde keuzes, elkaar te inspireren, of verschillende perspectieven te verkennen. Vragen die in deze discussie kunnen worden gesteld zijn:
    • Welke inzichten hebben jullie uit deze reflectie gehaald?
    • Heeft iemand nieuwe ideeën opgedaan over zijn huidige loopbaanpad?
    • Zijn er thema’s die bij meerdere mensen terugkomen, zoals de wens om in het buitenland te werken of de spijt van bepaalde keuzes?

Doel van het Onderdeel: Dit programmaonderdeel stimuleert persoonlijke reflectie en biedt ruimte voor het delen van loopbaanervaringen en toekomstplannen. Het helpt de deelnemers om na te denken over hun huidige situatie, eventuele spijt of alternatieve keuzes, en om elkaar te inspireren met nieuwe perspectieven en mogelijkheden.