Nieuws

Kringen: blijf zoveel mogelijk thuis

Beste kringleden en kringleiders,

Vanwege het coronavirus komen kringen momenteel niet bijeen. We weten dat er hier en daar onlinebijeenkomsten zijn en dat kringleden onderling contact houden. We weten ook dat veel kringleden de bijeenkomsten en activiteiten missen en wachten op het moment dat we elkaar weer fysiek mogen ontmoeten.

Met de versoepeling van maatregelen rijst ook de vraag wanneer kringen weer bijeen mogen komen.

De regel blijft dat we anderhalve meter afstand van elkaar houden en drukte vermijden. Dit betekent dat het advies nog steeds luidt om elkaar vooral online te ontmoeten. Wanneer je toch bijeen wilt komen, doe dit dan in kleine groepjes en/of in ruimten waarin de anderhalve meter geborgd kan worden. Denk daarbij aan activiteiten op gepaste afstand in de buitenlucht.

Het belangrijkste wat wij kunnen adviseren is: zorg voor elkaar en blijf gezond!

Het bestuur van De Kringen

Marleen, Katherine, Gerrit en Walter

Een actieve kring in coronatijd?

Nu fysieke bijeenkomsten (nog) niet kunnen, merken we dat diverse kringen op een andere manier actief zijn. Bijvoorbeeld  door Skype te gebruiken om een kringavond vorm te geven ( bv. Een muziek item of via -scherm delen- een (PowerPoint)presentatie).
Heb je als kring iets leuks gedaan in coronatijd, laat het andere geïnteresseerde weten door een mailtje te sturen naar : trainingen@dekringen.nl. Wij kunnen je tip(s) dan weer doorgeven  aan andere kringleiders.

Ben je kringleider en heb je ideeën nodig in deze coronatijd?

De trainers van De Kringen helpen je hierbij graag. Stuur hiervoor een email naar: trainingen@dekringen.nl en wij nemen contact met je op. Dan kunnen we samen kijken naar wat in jouw kring het beste werkt en hoe je dat kunt realiseren.

Stuur een regenboogkaart

Stuur een regenboogkaart naar een roze senior!

Het jongerennetwerk GSA Netwerk en het ouderennetwerk Roze 50 Plus Nederland van COC Nederland zijn samen een kaartenactie gestart. Veel roze (lesbische, homo, bi+ en transgender) senioren zitten namelijk op dit moment door het coronavirus in isolement en krijgen geen bezoek van dierbaren. Daarnaast zijn deze ouderen soms niet heel handig met internet, dus even makkelijk nieuwe mensen leren kennen zit er niet in.
Jij kunt deze ouderen een hart onder de riem steken door een kaartje te sturen! Dat mag een gekochte kaart zijn maar er zelf een maken is natuurlijk nog veel leuker! Wens ze sterkte in deze tijd, of laat gewoon even weten dat je aan ze denkt. Stuur je kaart naar:

COC Nederland, antwoordnummer 2966,
1000 RA – Amsterdam
onder vermelding van ‘Regenboogkaart’ (een postzegel is niet nodig).

De ambassadeurs van Roze 50+ zorgen ervoor dat jouw kaart bij iemand komt die goed een steuntje in de rug kan gebruiken!

Met je kring een ander ontmoeten via een regenboogkaart

De Kringen zijn natuurlijk als vanouds van de ontmoetingen. En we beseffen heel goed dat er ook mensen zijn die maar een smal sociaal netwerk hebben waarop ze terug kunnen vallen. Zeker als ze nu alleen thuis zitten is het niet voor iedereen even makkelijk dat ze nu nog minder mensen ontmoeten dan gewoonlijk.
Misschien kun je juist nu in deze tijd als kring regenboogkaartjes schrijven om deze mensen een hart onder de riem te steken! Als je nog een thema zoekt voor jullie online kringavond, als jullie toch al gaan videobellen via bijvoorbeeld Skype of Google Hangouts, ondersteun dan deze actie door samen een kaartjesschrijfavond te houden.

Laat zien dat jullie kring het ontmoeten ook hoog in het vaandel heeft staan! En laat het ons weten als je hier aan mee hebt gedaan. Vinden we erg leuk!

Wendy en haar partner Alette (rechts).

In memoriam Wendy Lazaroms

Op 7 april 2020 is tot onze grote schrik en ontzetting Wendy Lazaroms aan het coronavirus overleden. Veel te vroeg moeten we afscheid nemen van een markante en kleurrijke vrouw. Wendy is 46 jaar geworden.

Wendy maakte tussen 2011 en 2014 deel uit van het landelijk bestuur van De Kringen. In diezelfde periode was zij ook actief voor de werkgroep Communicatie. Als sterke netwerker bezocht ze namens onze organisatie vele bijeenkomsten waaronder feesten en recepties. In 2011 leerde ze op een Netwerkborrel in Amersfoort, haar partner Alette kennen.
Na haar afscheid van het bestuur is ze enkele jaren de eerste en tot nu toe enige officiële Ambassadrice van De Kringen geweest.

Wendy was goed in organiseren. Met oog voor details hield ze altijd zicht op het geheel. In de uitvoering van haar taken was Wendy snel, efficiënt en betrouwbaar. Was iets haar taak niet, dan liet ze de verantwoordelijkheid bij de ander. Maar ook dan zag ze alles.
Wendy was gevoelig, had een sterke mening en ging discussies niet uit de weg. De goede zaak stond daarbij altijd voorop, niet haar eigen eer of roem.

Tussen 2007 en 2009 was Wendy één van de organisatoren van de Kringenboot voor deelname aan de Amsterdam Canal Parade. Ze klom op de kade, ontpopte zich als choreografe en leerde vol vuur de deelnemers een vrolijk dansje. Haar enthousiasme werkte aanstekelijk.

Bij haar afscheid als bestuurslid werd Wendy getypeerd als “een logische denker, goede analyticus van processen, spontaan, primair, krachtig, eerlijk, daadkrachtig en enthousiast. Een kei in netwerken en trainingen.”
Na een periode zonder kring, zocht Wendy toch weer een groep op. Zij hield van mensen en was graag in contact. De Kringen als organisatie droeg zij een warm hart toe.

Markant en kleurrijk, dat was ze. Met een hart van goud, een enorme dosis humor en een bulderende lach, vulde Wendy de harten van anderen. We gaan haar missen. En herinneren. Ze heeft indruk gemaakt.

Wij wensen haar partner Alette, familie en vrienden veel steun toe bij dit verlies.

 

Foto: Wendy en haar partner Alette (rechts).

Organiseer een online kringavond door te gaan videobellen

In deze tijd zijn we met zijn allen plotseling voor nieuwe uitdagingen te komen staan. Ineens mochten we niet meer bij elkaar op bezoek en kringavonden houden. Maar je kunt natuurlijk wel een kringavond op afstand organiseren door te gaan videobellen.

Hoe dan vraag jij je misschien wel af? Want op technisch gebied is er nog wel het een en ander uit te zoeken hoe je dat met een groep kunt realiseren. Daarom hier een overzicht van apps* die nuttig kunnen zijn bij het elkaar online ontmoeten. Daarnaast wat tips met wat je wel moet doen en wat juist niet als je met anderen aan het videobellen bent. Zeg maar de etiquette van het videobellen. Doe er je voordeel mee.

De beste apps voor videobellen met andere kringleden

In de basis heb je drie dingen nodig om te kunnen videobellen: een geschikt apparaat (een pc/laptop, tablet of telefoon) met camera of webcam, een goede internetverbinding en natuurlijk software. Daarbij kunnen meerdere factoren meespelen: de kosten, het aantal mensen dat kan meedoen in een groepsgesprek, de beschikbaarheid en de mogelijkheid om je beeldscherm te delen. Skype, Discord, FaceTime en Google Hangouts zijn de gratis te gebruiken apps dus misschien voor velen de eerste keus.

Skype
Bovendien hoeft bij Skype niet iedereen dit op zijn of haar pc of tablet te hebben geïnstalleerd. Want de kringleider kan vanuit zijn Skype via e-mail een éénmalige uitnodiging sturen naar de overige kringleden. Met die link kun je ook zonder account Skype in een browser openen. Je kunt zo chatten, spraak-of videogesprekken voeren, zelfs foto’s, emoticons en Mojis delen met de kringleden.

Bright
We kwamen een zeer nuttig artikel tegen op de site van Bright.nl met een vergelijking van diverse apps. Klik hier om naar het artikel te gaan.

Discord
Gamers kennen/gebruiken deze mogelijk al.
Meer over Discord vind je hier. Een alles-in-één spraak- en tekstchat, voor bijvoorbeeld gamers en bij andere activiteiten, die gratis en veilig is en op zowel je computer als je telefoon werkt.

Houseparty
Een andere app die gebruikt wordt om met groepjes online leuke dingen, spelletjes etc, te doen.
‘Houseparty is een sociale netwerkdienst waarmee groepsvideogesprekken via mobiele- en desktop-apps mogelijk zijn. Gebruikers ontvangen een melding wanneer vrienden online zijn en beschikbaar zijn voor groepsvideochat.’
Beschikbaar voor op zowel je Android-telefoon en voor iPhone. Maar met een speciale plugin ook te installeren in de Chrome browser  op je pc/laptop Windows. Zie de site van Houseparty voor meer informatie.

Online etiquette

Maar dan heb je het technisch voor elkaar en kun je online gaan. Wat zijn dan de gedragsregels?
Want wil je met je kring gaan bellen, dan is het handig om de groep niet te groot te maken. De techniek is daarbij niet altijd de grootste beperking.
Daarom opnieuw twee artikelen met nuttige tips:
Videobellen? Houd je aan deze 10 regels

Feestje op afstand? Gebruik dan deze 5 tips.
Voor als je met jullie kring een online groepsactiviteit wilt organiseren.

Privacy

Let bij al deze app’s even op dat je niet zomaar toegang geeft tot je adresboek van je telefoon of pc. Voor de werking is het vaak misschien niet eens noodzakelijk en volstaat het invoeren van één telefoonnummer en/of e-mailadres. Maar dat verschilt van app tot app dus daar is niet echt een eenduidig advies voor te geven.
Zoom kwam vorige week wel negatief in het nieuws doordat deze dienst ongevraagd al je informatie deelde met Facebook. Zoom is in korte tijd erg populair geworden. Toch zijn er nog veel vragen over de veiligheid.

Tot zover deze tipjes van de sluier. Het zal even uitproberen zijn wat in jullie kring het beste werkt. Maar uiteindelijk kom je er vast wel uit. Veel succes en mooie online ontmoetingen gewenst.

Met app’s bedoelen we in dit artikel software die op een laptop/pc of tablet gebruikt kan worden maar misschien ook op je telefoon. Of slechts op één daarvan.