De Kringen
Ander nieuws
Cees van der Meer is regiocoördinator Friesland. Hij vertelt over wat in deze provincie leeft en blikt vooruit in de toekomst van De Kringen.
Een vrouw van in de vijftig, getrouwd met een man, drie kinderen, die voorzichtig leert te zeggen tegen een andere vrouw: ‘Ik vind jou lief’. Het is fijn dat ze dat nu kan, maar hoeveel mooier was haar leven geweest als ze dit dertig jaar eerder had gekund?
Cees maakt met dit voorbeeld duidelijk hoe nodig De Kringen ook nu nog zijn. En niet alleen voor deze vrouw. Hij komt geregeld in contact met mensen die bijvoorbeeld een tennismaatje zoeken, een wandelvriend of een liefdesrelatie. Er zijn in de provincie weinig plekken om gelijkgestemden te treffen. En als ze er zijn, moet je daarvoor vaak een flink stuk reizen.
Internet biedt niet de oplossing voor alles, zegt Cees. Je kan er veel mee opzoeken en ook contacten leggen. Hij kent mensen die over de hele wereld bekenden hebben, maar toch geen kans zien voor een diepgaand gesprek, voor een echte verbinding. Om je te uiten en je gesteund te voelen, is een ontmoeting nodig. Duizend likes onder een foto leiden niet tot een hechte verbinding, laat staan een mooie vriendschap of fijne liefdesrelatie. Je moet elkaar persoonlijk ontmoeten.
Cees heeft z’n leven lang in Amsterdam en Utrecht gewoond. Hij ging als klinisch psycholoog vroeg met pensioen en begon te reizen. Hij voelde een band met het boeddhisme en genoot van z’n innerlijke rust. Cees verhuisde naar Friesland, de regio waar hij als kind vaak vakanties had genoten en waar meer rust en ruimte is.
Door vrijwilligerswerk daar ontdekte Cees al snel dat er in Friesland grote behoefte bestaat aan De Kringen, onder meer bij vrouwen van dertig tot in de zeventig. Zo werden twee vrouwenkringen actief, waarvan hij er een begeleidt.
Wees jezelf,
Ontmoet een ander,
Over een groep starten zegt hij: ‘Een kring beginnen is niet zomaar gebeurd. De deelnemers moeten een match hebben. En je zoekt een passende vorm, bijvoorbeeld een praatgroep met diepgaande gesprekken of een doe-groep met leuke activiteiten. Via mond tot mondreclame melden zich met regelmaat nieuwe belangstellenden. Maar voor elke nieuwe kring is een begeleider nodig. Die zijn er helaas niet. Je hebt ze wel nodig, het heeft weinig zin om actief belangstellenden te werven als de groep niet van start kan gaan.’
Over eenzaamheid in de regio zegt hij: ‘Nederland is wel tolerant, maar komt het ‘anders’ zijn te dichtbij, dan neemt die tolerantie soms af. Veel mensen verbergen of onderdrukken dan hun gedachten en gevoelens rondom wie, wat, hoe ze zijn. Je hebt dan een binnenwereld en eenbuitenwereld. In een landelijke omgeving groeten de mensen elkaar vaak. Je wordt daar gezien, mensen zijn meelevend, ze letten op elkaar. Het idee is: we zijn en willen allemaal hetzelfde: verliefd worden, trouwen, kinderen krijgen, werken, grootouder worden, voor je kleinkinderen zorgen. Voldoe je niet aan die norm en ben je anders, dan is dat soms okay, maar word je toch vaak gezien als iemand die ‘anders’ is. Als iemand die moet passen in het stereotype beeld van homo of lesbienne. Of als iemand die niet te veel zou moeten opvallen.’
‘Niet volledig uiting kunnen geven aan je eigen gedachten en gevoelens kan leiden tot bijvoorbeeld ernstige eenzaamheid. Dat zie ik om mij heen, zowel bij jongeren, ouderen, mannen en vrouwen. In een stedelijke omgeving kom je dit ook wel tegen, maar daar zijn de mogelijkheden om gelijkgestemden te ontmoeten veel groter.’
Een ander punt van aandacht, zegt hij: potentiële leden zijn aan het veranderen. Traditioneel bestaan de kringengroepen vaak uit oudere homomannen en lesbische vrouwen. Maar nu heb je LHBTIQ. Elke ‘letter’ heeft zo z’n eigen wensen en voorkeuren. Aan al deze diverse mensen, onder wie biseksuelen en transgenders, heeft De Kringen een hoop te bieden. Maar deze nieuwe leden moeten dan wel worden verwelkomd op een manier die bij hen past. Ze moeten zich ‘thuis’ voelen. Genoeg uitdagingen voor De Kringen, dus, zeker ook in Friesland. Reageren? Mail Cees via cvdmeer336@gmail.com.
Over De Kringen
Er zijn meer dan 100 verschillende kringen in heel Nederland die mensen bij elkaar brengt. Heb je interesse in nieuwe contacten of ben je benieuwd naar wat voor inspirerende avonden De Kringen organiseert? Lees dan verder op meer over de kringen….