Skip to main content
de kringen
Wees jezelf,
ontmoet een ander...

Roze 50+ zet zich in voor regenboogouderen

Wat zijn die actievoerende ‘roze rimpels’ toch leuk!


De Kringen

Ander nieuws

Marlies en Clem schitterden op het jubileumfeest in de Thiemeloods, Nijmegen, met een presentatie over hun activiteiten voor roze senioren.

Wat zijn die actievoerende ‘roze rimpels’ toch leuk! Ze kwamen op het diamanten jubileumfeest vertellen wat ze allemaal voor hun leeftijdsgenoten doen. En dat blijkt heel wat. Marlies Groeneveld trapte af. ‘Ik ben vrouw, lesbisch, gehandicapt, dus ik tel voor 3.’ Ook Clem Bongers (mister Senior Pride 2019) kwam aan het woord. ‘Ik weet al die letters niet (hij bedoelt LHBTIQAPC), dus ik zeg gewoon: regenboogouderen.’

Mensen als Clem en Marlies stappen op bejaardenhuizen af om te kijken hoe het daar gaat met regenboogouderen. Zij spreken met directeuren, zorgpersoneel, gemeenten en scholieren. Ze zorgen ervoor dat thuiszorgorganisaties en wijkteams oog en oor hebben voor homoseksuele ouderen. En ze vertellen iedereen in de ouderenzorg over hun keurmerk, de Roze Loper.

Dat alles doen ze namens zo’n 700.000 senioren die zichzelf rekenen tot de roze gemeenschap, zegt Marlies. Deze ouderen zijn in de kast opgegroeid. Ze kwamen eruit en gaan er soms weer in terug als ze naar een tehuis verhuizen. Want vergis je niet in de venijn, roddel en afkeur die daar heersen. Vroeger was je als homo of lesbienne ziek en zondig en werd je ter behandeling naar de psychiater gestuurd.

Wees jezelf,

Ontmoet een ander,

Marlies vertelde over een vrouwenstel. De ene woonde in een tehuis, de andere nog thuis. Afspreken in het tehuis werd steeds onaangenamer. Die twee besloten elkaar dan maar buiten de deur te ontmoeten, in een koffiezaak op het station. Zo triest, dat dit moet. Er zijn ook bejaarden die in transitie zijn, of zouden willen zijn. Van man naar vrouw of omgekeerd. Dat is moeilijk als je in de 70 of 80 bent. Die mensen krijgen een luisterend oor van Marlies of Clem. Ze kunnen dan open en vrij spreken, zonder schaamte of veroordeeld te worden. Dat is heel wat.

Tussendoor was er pianomuziek met vrolijke en ontroerende liedjes. Die vroeg de zaal onder meer waar je vroeger als homoman contacten kon leggen, vóór internet. Daar moest de zaal even over nadenken. ‘Op de baan!’ riep hij, en zong er stralend over.

Wie wil weten wat oudere roze actievoerders doen, moet eens googelen op het keurmerk ‘Rozezorg.nl’. Of kijk bij de belangenvereniging ‘Roze50plus.nl’, die maar liefst honderd ‘senior-ambassadeurs’ telt. De beuk erin, met of zonder wandelstok!

white and black butterflies on blue sky

Over De Kringen

Er zijn meer dan 100 verschillende kringen in heel Nederland die mensen bij elkaar brengt. Heb je interesse in nieuwe contacten of ben je benieuwd naar wat voor inspirerende avonden De Kringen organiseert? Lees dan verder op meer over de kringen….