In deze tijd zijn we met zijn allen plotseling voor nieuwe uitdagingen te komen staan. Ineens mochten we niet meer bij elkaar op bezoek en kringavonden houden. Maar je kunt natuurlijk wel een kringavond op afstand organiseren door te gaan videobellen.
Hoe dan vraag jij je misschien wel af? Want op technisch gebied is er nog wel het een en ander uit te zoeken hoe je dat met een groep kunt realiseren. Daarom hier een overzicht van apps* die nuttig kunnen zijn bij het elkaar online ontmoeten. Daarnaast wat tips met wat je wel moet doen en wat juist niet als je met anderen aan het videobellen bent. Zeg maar de etiquette van het videobellen. Doe er je voordeel mee.
De beste apps voor videobellen met andere kringleden
In de basis heb je drie dingen nodig om te kunnen videobellen: een geschikt apparaat (een pc/laptop, tablet of telefoon) met camera of webcam, een goede internetverbinding en natuurlijk software. Daarbij kunnen meerdere factoren meespelen: de kosten, het aantal mensen dat kan meedoen in een groepsgesprek, de beschikbaarheid en de mogelijkheid om je beeldscherm te delen. Skype, Discord, FaceTime en Google Hangouts zijn de gratis te gebruiken apps dus misschien voor velen de eerste keus.
Skype
Bovendien hoeft bij Skype niet iedereen dit op zijn of haar pc of tablet te hebben geïnstalleerd. Want de kringleider kan vanuit zijn Skype via e-mail een éénmalige uitnodiging sturen naar de overige kringleden. Met die link kun je ook zonder account Skype in een browser openen. Je kunt zo chatten, spraak-of videogesprekken voeren, zelfs foto’s, emoticons en Mojis delen met de kringleden.
Bright
We kwamen een zeer nuttig artikel tegen op de site van Bright.nl met een vergelijking van diverse apps. Klik hier om naar het artikel te gaan.
Discord
Gamers kennen/gebruiken deze mogelijk al.
Meer over Discord vind je hier. Een alles-in-één spraak- en tekstchat, voor bijvoorbeeld gamers en bij andere activiteiten, die gratis en veilig is en op zowel je computer als je telefoon werkt.
Houseparty
Een andere app die gebruikt wordt om met groepjes online leuke dingen, spelletjes etc, te doen.
‘Houseparty is een sociale netwerkdienst waarmee groepsvideogesprekken via mobiele- en desktop-apps mogelijk zijn. Gebruikers ontvangen een melding wanneer vrienden online zijn en beschikbaar zijn voor groepsvideochat.’
Beschikbaar voor op zowel je Android-telefoon en voor iPhone. Maar met een speciale plugin ook te installeren in de Chrome browser op je pc/laptop Windows. Zie de site van Houseparty voor meer informatie.
Online etiquette
Maar dan heb je het technisch voor elkaar en kun je online gaan. Wat zijn dan de gedragsregels?
Want wil je met je kring gaan bellen, dan is het handig om de groep niet te groot te maken. De techniek is daarbij niet altijd de grootste beperking.
Daarom opnieuw twee artikelen met nuttige tips:
Videobellen? Houd je aan deze 10 regels
Feestje op afstand? Gebruik dan deze 5 tips.
Voor als je met jullie kring een online groepsactiviteit wilt organiseren.
Privacy
Let bij al deze app’s even op dat je niet zomaar toegang geeft tot je adresboek van je telefoon of pc. Voor de werking is het vaak misschien niet eens noodzakelijk en volstaat het invoeren van één telefoonnummer en/of e-mailadres. Maar dat verschilt van app tot app dus daar is niet echt een eenduidig advies voor te geven.
Zoom kwam vorige week wel negatief in het nieuws doordat deze dienst ongevraagd al je informatie deelde met Facebook. Zoom is in korte tijd erg populair geworden. Toch zijn er nog veel vragen over de veiligheid.
Tot zover deze tipjes van de sluier. Het zal even uitproberen zijn wat in jullie kring het beste werkt. Maar uiteindelijk kom je er vast wel uit. Veel succes en mooie online ontmoetingen gewenst.
Met app’s bedoelen we in dit artikel software die op een laptop/pc of tablet gebruikt kan worden maar misschien ook op je telefoon. Of slechts op één daarvan.